Opkomend Tij

Project

Olieverf 24×30 uit de serie ‘Elke dag in Zee’

Zonsglimp
IJzige wind
Zee opent dichtbij

Zwem zwier zwaan zinderkouslag

Zandrulnat

18 dec. 2020 | T: 7° C | ZWT: 8 °C | WK: Z5 |08:45 u.

Expositie Gallery Maritime 4-31 september 2021 Colijnsplaat/Zeeland

Uit de catalogus:

Cassandra van Veen neemt deel aan deze tentoonstelling met een enkel werk uit de serie ‘Elke dag in Zee’ waar ze sinds 2016 aan werkt. Dit olieverf schilderij, direct ontstaan na het zwemmen in zee, is voorzien van een gedicht van 11-woorden; het zgn. Elfje. Net als bij de Japanse Haiku geeft deze dichtvorm een gevoel van vandaag, een grapje en een verwijzing naar de eeuwigheid weer.

Op de vraag of en hoe dit werk de corona-tijd weerspiegelt moet ik in gebreke blijven.

Gewend om in stilte te werken in en rondom de zee, is de corona-tijd,-met name de lock-down-, niet meer geweest dan een nog vanzelfsprekender verstilling, die door de gedwongen vertraging organisch geleefd kon worden. In deze verstilling kwam het des te harder aan dat ik mijn moeder niet mocht bezoeken die net opgenomen was in een verzorgingstehuis. Mijn moeder, verstoken van het bezoek van haar drie kinderen, begon ons te schrijven. Korte briefjes van een paar zinnen over vandaag, een grapje, en het gemis van ons bezoek dat ze verwoordde door zich te verheugen op onze komst.

Zo heb ik mij in elk schilderij van de corona-tijd verheugt op het weerzien met mijn moeder. Als een zeeman in het eeuwig verlangen naar huis, die, op een nog onbekende ongewisse dag zal terugkeren.


Gallery Maritime Voorstraat 45 Colijnsplaat Zeeland.
Openingstijden: dagelijks tussen 12.00-17.00 u.
Gallerymaritime.nl
Tel: +31(0)622591452